Valitse sivu

Herätyskelloni soi joka aamu kello 6.57. Ei liian myöhään, mutta ei myöskään liian aikaisin. Seitsemältä herätessäni saattaisin nimittäin jopa myöhästyä mun bussista. Tai no pakko kai se on myöntää, että helposti siinä tulee hetki makoiltua ennen kuin jaksan raahautua ylös sängystä. Siinä sitten minuuttiaikataululla syön ja laitan vaatteet päällä. Elämää helpottamassa on koulupuku, joka on kertakaikkisen helppo vetää päällä ilman turhia vaateongelmia.

Koulu alkaa joka päivä 8.30, mutta bussille lähdetään kävelemään jo 7.45. Tai yleensä se venähtää viisi minuuttia myöhemmäksi, sillä ennakoin bussin olevan myöhässä niin kuin tavallisestikin… Onneksi koulu loppuu hyvissä ajoin kello 14.50. Koulupäivän aikana meillä on kaksi taukoa, recess ja lunch.

Kouluissa ei tosiaankaan ole kouluruokaa, joten jokainen tuo itse eväänsä. Vaihtoehtoisesti koulun kanttiinista saa ostettua lounaan, joka on esimerkiksi hamppari, panini, muffinssi tai lasagne päivittäin vaihtelevasta tarjonnasta riippuen. Itse laitan yleensä edellisenä iltana itselleni leivän, johon laitan avocadoa väliin. Tai jos edellisenä iltana dinneriltä on jäänyt salaattia, syön sen sitten seuraavana päivänä koulussa.

Ylhäällä pääsette näkemään mun lukujärjestyksen, joka on viikosta toiseen samanlainen. Päivässä on siis 4 kertaa 75 minuuttia koulua välitunteja ottamatta mukaan laskuun.

Käyn secondary collegessa vuosiluokalla 11, jossa muut opiskelijat ovat samanikäisiä kuin minä. Niin kuin useat täällä bloginkin puolella tietävät, olen vaihtanut koulua muutettuani liian kauaksi aikaisemmasta. Uudessa koulussa opiskelen kuutta eri ainetta, joihin lukeutuvat music performance, art, Australian and global politics, psychology, media and English. Musiikissa soitan selloa oikeastaan joka tunti. Eli 3 kertaa 75 minuuttia viikossa saan soittaa selloa koulussa, joka on mun mielestä tosi mahtavaa. Ei kyllä olisi ikimaailmassa aikaa panostaa sellon soittoon noin paljoa, jos olisin Suomessa.

Tässä on mun koululta lainaan saama sello. Huomatkaa myös lyhyt koulumekkoni… Se on kyllä niin järkyttävän lyhyt, joten on kyllä vaikeeta ymmärtää tuon olevan koulumekko!

Kuviksessa meillä on noin kuukauden kestäviä projekteja työn alla. Sen kuukauden aikana meidän pitää tehdä tietty määrä kuvistöitä opettajan antamaa laajaa aihetta silmällä pitäen. Kaikki työt pitää toteuttaa erilaisia tekniikoita käyttäen. Meillä on myös tiukat ohjeet esimerkiksi luonnoksista ja työn lopullisesta analysoimisesta. Itse olen jatkanut ”Australia uusin silmin” projektia, jonka aloitin jo vanhassa koulussa. Tykkään todella paljon kuviksesta, vaikka en siinä mielestäni kovin hyvä olekaan.

Politiikassa me katsotaan aika paljon aiheisiin liittyviä videoita, tehdään tehtäviä ja keskustellaan. Välillä mä olen siellä kyllä aika pihalla, sillä sanavarasto on aivan uutta minulle. Mutta tämä on kyllä aineena todella mielenkiintoinen!

Media on ehdottomasti yksi mun lempiaineista. Siellä ollaan tähän mennessä käsitelty ihan kaikkea mediaan liittyvää. Katsotaan paljon elokuvien kohtauksia, joiden perusteella arvioidaan niitä. Olemme myös käsitelleet esimerkiksi niin elokuvien markkinointia, puvustusta ja mainoskikkoja. Juuri vähän aika sitten tein esimerkiksi Suomen televisiokanavista esitelmän. 😀

Tämä kuva on psykan tunnilta, jossa analysoitiin juuri ihmisten käyttäytymistä erilaisissa tilanteissa.

Mun koulussa ei oikeastaan ole ollenkaan koulukirjoja, jote käytössä on aina läppärit. Sain onneksi koulusta ilmaiseksi läppärin lainaan koulujuttuja varten. Käytetään tunneilla One notea, joka on kyllä aivan surkea. Muistan kuinka lukion ykkösellä testasimme sen toimivuutta espanjan tunneilla, mutta kukaan ei oikein tykännyt siitä…

Mun vanhassa koulussa olin ”englanti toisena kielenä” ryhmässä, mutta täällä uudessa koulussa olen samalla tunnilla ihan aussien kanssa. Englannin tunneilla ollaan käsitelty esimerkiksi tekstien analysointia ja sitten on pitänyt itse analysoida tekstejä. Kirjoitetaan paljon esseita, joita valmistellaan ja suunnitellaan monta tuntia ennen itse esseen kirjoittamista. Tällä viikolla kirjoitin esseen, jonka aihe oli luokkaa ”Food wastage is a national problem and we must change.” Oltiin saatu kolme otsikkovaihtoehtoa, joista yksi piti toteuttaa. 

Jokaisessa aineessa meillä on tosiaan aina tasaisin väliajoin ”SACs” kokeet, joissa käsitellään tietyn aihepiirin asioita. Näin vuoden lopulla kokeita pukkaa kyllä joka suunnasta, mutta yritän olla ottamatta niistä ylimääräistä stressiä. Esimerkiksi huomenna mulla on tiedossa psykan koe, mutta täällä mä vaan tätä postausta kirjoittelen. Ensi viikolla olisi luvassa politiikan ja englannin kokeet. Viime viikolla jouduin kirjoittamaan neljän sivun analyysin yhdestä taideteoksesta…

Vuoden lopulla näillä on exams, jotka ovat isot kokeet koko vuoden asioista. Varsinkin year 12 exams on todella iso juttu, sillä niitä voisi periaatteessa verrata meidän ylioppilaskirjoituksiin.

Matkalla kotiin…

Ja tosiaan täällä on koulupuvut, joista jo aikaisemmin mainitsin. Meillä on käytössä kesä- ja talvipuku. Talviasuun kuuluu musta puna ruutuhame, valkoinen lyhythihainen kauluspaita, mustat sukkikset, sitten sellainen ”villapaita” ja takki. Kesäpuku on mekko, jonka kanssa saa käyttää talvipuvun takkia ja ”villapaitaa.” Mä olin todella järkyttynyt, kun ekan kerran laitoin mun talvipuvun päälle. Se on nimittäin todella lyhyt, mutta onneksi sen kanssa sai käyttää sukkiksia. Ei siinä mitään, sillä kesähame on sitten vieläkin lyhyempi. En edes vapaa-ajalla pidä noin lyhyitä hameita, joten on hassua, että koulussa täytyy käyttää noin lyhyitä hameita. Mutta aussietyylillä mennään… 😀

Välitunteja meillä ei saa viettää sisätiloissa, vaan joudumme syömään ulkona penkeillä ja portailla. Myös lokerot sijaitsevat ulkona. Koulualueemme on niin sanotusti iso aukio, jota ympäröi muutama rakennus. Tuntien loputtua mennään aina lokerolle, josta kävellään uuteen luokkaan. Ennen tuntien alkua kovaäänisesti alkaa raikua musiikkia, josta tiedämme, että pitää alkaa mennä kohti seuraavaa luokkaa. Koulureppujen ottaminen tunneille on myöskin kielletty.

Läksyjä olen saanut muutaman kerran 4 kuukauden aikana, joten koulun jälkeen on aikaa keskittyä kaikkeen muuhun kuin läksyjen tekoon. Välillä kylläkin joutuu valmistelemaan esseitä tai lukemaan kokeisiin kotona, mutta ei mitään siihen Suomessa tekemääni työmäärään verrattuna.

Välillä myös tuntuu, ettei tunneilla saada oikein mitään aikaiseksi. Ihmiset eivät ainakaan minun koulussani ole yhtään niin motivoituneita koulunkäyntiin kuin Suomessa. Monille high school on ainoastaan sitä aikaa, jolloin saadaan uusia kavereita. Toki en tätäkään yleistä, sillä aina löytyy hyviä ja motivoituneita oppilaita. Koulut ympäri Australiaa ovat myös varsin erilaisia. Nämä kokemukset perustuvat ainoastaan omaan kouluuni.

Koulun jälkeen käyn usein salilla...

Kouluvuosi täällä jaksottuu neljään termiin, joiden välissä lomaillaan kaksi viikkoa. Poikkeuksena sitten kesäloma, joka kestää noin 6-7 viikkoa. On kyllä mukavaa, kun jokaisen jakson välissä on pieni loma… Suomessakin pitäisi ottaa mukaan tällainen käytäntö, sillä se varmasti motivoisi opiskelijoita.

Tuli tässä tätä postausta kirjoittaessani mieleen, että olisiko mielenkiintoista, jos tekisin my day- videon mun arkipäivästä täällä Australiassa? Koulussa en varmaan pystyisi kuvaamaan, mutta ennen ja jälkeen koulun voisin näyttää, mitä olen tekemässä.

See ya! <3