Valitse sivu

 Heiii!

Tänään tulin kirjoittelemaan lisää kulttuurieroista Australia vs Suomi.

Ruoka ja herkut

Australiassa ei nykypäivänä ole varsinaista perinneruokaa, vaikka Englannista täällä ollaankin saatu vaikutteita. Aussien ruokakulttuuria voisi jokseenkin kuvailla ”ulkoilmahenkiseksi”, sillä esimerkiksi grilliruoka on hyvin yleistä. Aussit grillailee ympäri vuoden, vaikka useimmin sitä kuitenkin harrastetaan kesällä. Itse olen vasta pari kertaa päässyt kokemaan aussien barbecuen, joten kesää odotellessa… 

Minulta on monta kertaa kysytty, onko ruoka täällä epäterveellistä. Mielestäni yleensä ottaen ruoka on epäterveellisempää kuin Suomessa, sillä esimerkiksi peruna on usein ranskalaisten muodossa ja salaatti korvataan usein keitetyillä vihanneksilla. En kuitenkaan halua alkaa yleistämään, sillä tämä vaihtelee paljon perheittäin, niin kuin voitte varmasti arvata. Perinteisellä illallisella on kuitenkin lähes poikkeuksetta jotain lihaa yleensä kasviksien ja perunan kanssa. Kalaan en ole täällää montaa kertaa vielä törmännyt. Pakko mainita myös erilaiset piirakat ja fish & chips, joita täällä syödään aika paljon. 

Pikaruokaketjuja täältä löytyy moneen lähtöön. Perinteisen mäkkärin lisäksi lähes jokaisesta kadun varresta tuntuu löytyvän myös KFC ja paikalliset ketjut, kuten Hungry Jack’s. Itse en ole kertaakaan käynyt missään näissä, joten en osaa vertailla niitä sen enempää Suomen pikaruokaketjuihin… Sen voin kuitenkin varmaksi sanoa, että hampparit ovat isompia kuin Suomessa. 😀

Pikaruokaketjujen sijaan olen syönyt kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi sushia. Aasian sijaitessa suhteellisen lähellä Australiaa myös sikäläinen ruokakulttuuri näkyy vahvasti täällä. Isot sushirullat ovat täällä todella yleisiä, ja niitä voikin löytää todella monesta paikasta edulliseen hintaan. Näitä kyllä tulee niin kova ikävä Suomeen takaisin tullessani… Myös thaimaalaista, indonesialaista, korealaista ja intialaista ruokaa löytyy melkein mistä tahansa ilman suurempaa etsimistä.

Tyypillistä ausseissa on myös Vegemite, jota käytetään esimerkiksi paahtoleivän päällä. Voin melkein varmuudella sanoa, että melkein jokaisesta aussitalosta löytyy kyseistä tuotetta. Vegemite on tahnaa, joka on tehty kasviksista hiivauutteella. Ihmiset yleensä joko rakastavat tai vihaavat sitä. Itse maistoin vegemiteä heti ensimmäisenä päivänä Sydneyssä, enkä kyllä tykännyt yhtään. Pari päivää sitten rohkaistuin kokeilemaan sitä uudestaan, eikä maku kyllä ollut muuttunut yhtään sen paremmaksi. En vaan voi ymmärtää, miten jotkut pystyvät syömään sitä. 

Myös nutella, peanut butter ja erilaiset hillot ovat yleisiä esimerkiksi leivän päällä käytettäväksi. Pakko myöntää, että itsekin olen alkanut käyttää nutellaa ja peanut butteria leivän päällä ihan säännöllisesti. Nuo hillot vielä vähän epälyttää…

Tosi aussiejuttu on myös tim tam-suklaakeksit, joita saa kaikkialta. Perinteisen original keksin lisäksi tim tamia löytyy myös monia muita erilaisia makuja, kuten dark chocolate, chewy caramel ja double coat. Tim tamit on ihan super hyviä! Normaalin kaakaon lisäksi suosittua on myös milo, joka on energia/kaakaojuomajauhe. Myös Caramello koalat sekä Freddy Frogs suklaakarkit ovat hyvin suosittuja. Meillä voi jopa koulusta ostaa näitä karkkeja.

Netti ja puhelinverkkoyhteys

 Australiassa maksetaan edelleen datasta, joten esimerkiksi netflixin katsominen kännykällä ei periaatteessa ole mahdollista. Täällä maksan rajallisesta mobiilidatasta, puheluista ja tekstareista noin 50 dollaria kuussa, kun taas Suomessa pääsee melkein puolet halvemmalla hinnalla ja paremmilla eduilla. Netti- että puhelinyhteydet ovat myös aika huonot isojen kaupunkien keskustoja lukuunottamatta. Saattaa hyvin olla, että puhelimessasi ei ole verkkoa, kun lähdet Melbournen keskustasta junalla esikaupunkiin, saati sitten country Victoriaan… Onneksi kodeista löytyy wifi, jota saa yleensä käyttää niin paljon kuin lystää. 

 

Julkinen liikenne

Jos kiroat HSL:n olevan siellä Suomessa myöhässä, voin kertoa, että täälläkin nämä kulkuvälineet myöhästelee ihan kiitettävästi. Myöskään esimerkiksi yöbusseista ei ole tietoakaan. Jos olet kaupungilla seitsemän jälkeen, joudut varmasti kävellä juna-asemalta kotiin. Julkinen liikenne on myös ihan älyttömän kallista. Jos Suomessa maksan alle 30 euroa Helsingin sisäisestä kuukausilipusta, saan täällä pulittaa siitä 70 dollaria. Toinen vaihtoehto on ottaa arvoa matkakorttiin. Silloin sinun pitää kulkuvälineeseen mentäessä ja poistuessa näyttää sellaiselle koneelle matkakorttia, ja se ottaa sieltä automaattisesti tietyn rahasumman riippuen matkan pituudesta tms. 

Eläimistö

Australia on koti monille eläimille, joista muissa maissa ei ole tietoakaan. Stereotyyppisesti ajatellen kengurut ja koalat ovat ne australialaiset eläimet, vaikka todellisuudessa eläimistöön kuuluu monen monta muutakin eläintä. Muita ei niin tunnettuja, mutta silti Australialle uniikkeja eläimiä ovat esimerkiksi vompatit, vesinokkaeläimet, opossumit ja dingot. Surffareiden pahimpia päänvaivoja eli haita löytyy myös, krokotiilejä unohtamatta… Australiasta löytyy myös maailman vaarallisimpia käärmeitä ja hämähäkkejä, joihin en kyllä itse halua törmätä…

Kengurut tuli kävelylenkillä vastaan.. Kuvassa myös Australian magpie, joka ei ole yhtään verrattavissa meidän harakoihin. Noi saattaa olla tosi aggressiivisia etenkin lisääntymisaikaan, joka tarkoittaa sitä, että ne saattaa hyökätä ihmisten ja eläinten kimppuun. 

Pieniä mutta isoja huomioita

Ja lopuksi vielä pari juttua, joita en tullut edes ajatelleeksi ennen tänne tuloa. Täällä ei nimittäin oikeastaan käytetä tiskiharjoja, vaan tiskatessa apuna toimii pesusieni tai jonkinlainen rätti. Kuivauskaappia ei myöskään löydy taloista. Täällä myös kylmä- ja kuumavesihana ovat erikseen. Tämä aiheuttaa mulle päänvaivaa esimerkiksi suihkussa ollessa, sillä tuntuu, ettei länpötila koskaan ole sopiva.

Seuraavassa postauksessa tuun kertomaan vähän isommista ja vakavemmista asioista, joten palaillaan siis pian…

See ya!