Valitse sivu

Viime sunnuntaina lähdettiin kavereiden kanssa ajelemaan aamulla (vähän liian aikaisin omaan makuuni.. :D) kohti Melbournen eläintarhaa. Olin todella innoissani, sillä tiesin pääseväni näkemään eläimiä, joita en koskaan aikaisemmin ollut nähnyt. Siellä sitten kierreltiin koko päivä kovassa auringonpaisteessa. Ja kyllä, ollaan vihdoin saatu kevät tänne Australiaan, jonka seurauksena lämpötilat ovat pysytelleet tosi kivoissa lukemissa viime päivinä. 

Pääsin siis vihdoin ja viimein näkemään koalia, vompatteja, krokotiileja (!!) ja noh lisää kenguruita. En ollut koskaan ennen ajatellut, että krokotiileihin voisi oikeasti törmätä ihan eläintarhoissa. Yksi mun lempparipaikoista oli ehdottomasti butterfly house. Siellä tuli vastaan jos minkälaista perhosta, jotka lentelivät ihmisten seassa. Jotkut jopa laskeutuivat kädelle (tai päähän :D) levähtämään.

Näihin kavereihin en vaan koskaan kyllästy. <3

Alue oli todella iso, joten nähtävää riitti hyvin koko päiväksi. Päivän jälkeen tuntui, kuin olisi juuri juossut maratonin, tai vähintäänkin tehnyt jotain muuta yhtä rankkaa. 😀 Mutta oli kyllä aivan ihana päivä hyvässä seurassa.

Vaikka välillä on kiva käydä eläintarhoissa, kyllä mua silti alkaa aina surettamaan niiden eläinten kohtalo. Eläinparat joutuvat olemaan lukkojen takana, jotta ihmiset saavat tulla pällistelemään niitä halutessaan. Kyllähän se mun korvaan vähän itsekkäältä kuulostaa.

Mielestäni eläintarhoissa eläville eläimille pitäisi pystyä takaamaan vähintään yhtä hyvät olot kuin luonnossa. Jos se ei kuitenkaan ole mahdollista, onko oikeutettua vangita eläimiä niin sanotusti ihmisten tarpeiden tyydyttämiseen. Vaikka onhan sekin totta, etteivät kaikki näistä yksilöistä edes selviäisi yksin luonnossa. Ainakaan enää eläintarhassa vuosikaudet asuttuaan. Eläintarhathan toimivat myös eläinten pelastajina, kun eläin esimerkiksi satuttaa itsensä. Mutta siitäkin minulle herää kysymys, olisiko vain parempi lopettaa eläin kuin laittaa se häkkiin koko loppuelämäksi?

Mutta mites sitten nämä terveet yksilöt? Onko oikein laittaa eläimiä niiden tarpeiden vastaisesti epäsopiviin paikkoihin vain ihmisten riemuksi? Toki eri eläinlajeilla on erilaiset lajinomaiset tarpeensa, joten jotkut lajit sopeutuvat toisia paremmin eläintarhaan. Kyllähän eläintarhassa oleminen myös antaa tietyn turvan eläinyksilöille, sillä se takaa säännöllisen ruokailun ja suojan saalistajilta. Myös monille hoitajille nämä eläimet ovat varmasti todella rakkaita, joten he saavat mitä luultavimmin hyvää hoitoa. Mutta hoitajienkin on varmasti vaikeaa taata riittävää määrää virikkeitä kaikille villieläimille, eikä siitä voi heitä mielestäni syyttää. Villieläimet on villieläimiä syystä. Kaikilla näillä eläimillä ei vain yksinkertaisesti ole mahdollisuus toteuttaa lajille ominaisia tarpeita rajoitetussa aitauksessa.

Otetaan esimerkiksi leijona, joka elää luonnossa yhdessä laumansa kanssa. Kyseisessä eläintarhassa tämä kuitenkin kökki yksinään varsin pienessä aitauksessa. Tai mites vaikka jääkarhu, jolla on tapana vaeltaa pitkiä matkoja päivittäin. Eläintarhassa tämä joutuu olemaan pienessä aitauksessa päivästä toiseen. Verrataanpa näitä eläimiä sitten esimerkiksi koalaan, joka nukkuu suurimman osan vuorokaudestaan. Eläinten käyttäytyminen ja siten myös sopeutumistavat eläintarhan kaltaiseen ympäristöön ovat siis varsin erilaiset.

  

Eläintarhasta kotiin tultaessa päässäni pyöri villisti nämä edellä mainitut ajatukset ja kysymykset. Mielessäni kummitteli myös eläintarhassa oleva vesinokkaeläin, joka joutuu elämään todella pienellä alueella. Se uiskenteli jotenkin levottoman ja hätääntyneen oloisesti edestakaisin altaassaan. Mutta onko se ihmekään, jos pitää elää pimeässä ja pienessä aitauksessa samoja seiniä tuijottaen vuosikaudet… 

Enkä siis nyt sano, että Melbournen eläintarhassa eläimillä olisi huonot oltavat. Puhun aiheesta vain hyvin yleisesti, sillä samat asiat pätevät kaikkiin eläintarhoihin.

Haluanko mä jatkossa kannattaa eläintarhoja käymällä niissä? Siinä todella hyvä kysymys, sillä tällaisiin eettisiin kysymyksiin on harvoin yksinkertaista vastausta…

Mitä te lukijat ajattelette asiasta?